GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een zeer brandbare laag van vastgeplakte roetdeeltjes in uw schoorsteen. Creosoot veroorzaakt regelmatig schoorsteenbranden. Daarom is het belangrijk om minstens 1 keer per jaar een schoorsteeninspectie uit te laten voeren om te kijken of er creosoot aanwezig is.

Het verwijderen van creosoot is een lastige klus. Dit komt omdat creosoot een teerachtige substantie is die niet zomaar even weggehaald wordt met een veegborstel. Specialistische reiniging is nodig om de wanden weer goed schoon te krijgen.

Een schoorsteenveger kan tijdens het vegen beoordelen of er sprake is van creosoot. Dit is te zien doordat creosoot als samengeklonterde brokken naar beneden komt.

Wilt u een schoorsteeninspectie om de aanwezigheid van creosoot te controleren? Bel dan naar Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618. Wij komen graag uw creosoot verwijderen.

 Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat door de aanslag van roetdeeltjes. De onverbrande roetdeeltjes hechten zich aan de binnenwanden van de schoorsteen. Vooral bij een onvolledige ontbranding van hout wordt er veel creosoot gevormd. Dit is het geval als het hout nog nat is, er verkeerd hout wordt gebruikt, of dat er te veel getemperd wordt.

Temperen wil zeggen dat er bij een kachel te veel gestookt wordt op lage temperaturen. We horen vaak dat mensen de kleppen en schuiven dicht doen als de kachel zoveel warmte afgeeft dat het binnen te warm wordt. Hierdoor zwakt het vuur af en daalt de temperatuur in de schoorsteen tot ongeveer 60 graden. Dit is het dauwpunt, op deze temperatuur gaat de schoorsteen condenseren en wordt er veel creosoot gevormd aan de wanden.

Een lekkage in de schoorsteen kan ook de oorzaak zijn voor de vorming van creosoot. Bij een lekkage trekt koude lucht de schoorsteen in waardoor de rookgassen gekoeld worden. De temperatuur van de rookgassen is dan lager dan 120 graden. De rookgassen met de roetdeeltjes gaan condenseren waardoor de roetdeeltjes nog meer aan de wand van de schoorsteen plakken. Er wordt een dikke laag creosoot gevormd wordt die zelfs kan leiden tot een opstopping. Op dat moment is de kans op een schoorsteenbrand erg groot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Een verkeerde stooktechniek hanteren draagt bij aan de vorming van creosoot. Het is dus belangrijk om het juiste hout te gebruiken en te zorgen dat het vuur goed heet is. De haard of kachel aansteken op de Zwitserse methode kan hier aan bijdragen. 

Wij adviseren u daarnaast om een temperatuurmeter op de pijp van de schoorsteen te plaatsen zodat u de temperatuur kunt controleren. Hierbij moet u onthouden dat er creosoot gevormd wordt als de temperatuur van rookgassen in uw schoorsteen lager is dan 120 graden.

Het is ook belangrijk om verantwoord te stoken met hout dat geschikt is. Dit wil zeggen het juiste soort hout en hout dat goed droog is. Het vuur moet heldere vlammen hebben met weinig rookontwikkeling. 

Wilt u uw schoorsteen laten reinigen door een vakman? Of bent u geïnteresseerd in een thermometer voor uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Indien u met hout stookt is het van belang het hout goed gedroogd is. Het vochtpercentage van het hout mag maximaal 15% zijn. Het kan helpen om het hout enkele dagen in huis te halen zodat het kan drogen.

Om de haard of kachel aan te steken kunt u gebruik maken van de Zwitserse methode. Deze techniek zorgt voor een volledige verbranding. Het is belangrijk om goed heet te stoken. Een kachel of haard moet met regelmaat aangevuld worden om de temperatuur van rookgassen hoger dan 120 graden te houden.

Wij raden u daarom aan om een rookgasthermometer te laten plaatsen zodat u de temperatuur kunt controleren.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

De geschiktheid van het hout is belangrijk om verantwoord te stoken. Maar welk soort hout is het meest geschikt?

Om optimaal warmte te genereren en efficiënt te stoken, raden wij u aan om het vuur aan te maken met aanmaakblokjes en een zachte houtsoort zoals sprokkelhout of Naaldhout. Deze houtsoorten zijn erg geschikt als aanmaakhout doordat het hout snel brandt en veel warmte afgeeft. Het hout heeft echter geen schone ontbranding omdat er veel roetdeeltjes vrijkomen.

Als het vuur goed brandt raden wij u aan om over te stappen naar hardere houtsoorten zoals beukenhout. Deze houtsoort wordt in Nederland het meest gebruikt. Dit hardhout droogt snel, vat makkelijk vlam, en brandt goed. Hierdoor is het erg geschikt hout om mee te stoken en daarnaast geeft het ook een helder vuur.

Een andere harde houtsoort is Eikenhout. Dit hout wordt ook veel gebruikt als haardhout.Het enige nadeel van eikenhout is dat het een lange droogtijd heeft. Het moet jaren drogen voordat het een vochtpercentage heeft dat lager is dan 15%. Dit maakt eikenhout minder geschikt om mee te stoken. Het brandt wel traag door het vocht en het zorgt ook voor knetterende vlammen.

Elzenhout is voor speksteenkachels een veel gebruikte houtsoort. Deze houtsoort brandt sneller dan beuken- en eikenhout. Ook geeft het goed de warmte af waardoor het speksteen eerder kan beginnen met opwarmen. Het vuur heeft ook een mooi lichte kleur.

Het hout van een berkenboom is ook een gewilde houtsoort om mee te stoken in Nederland. Dit hout heeft een unieke grijze tint als het gedroogd is. Dat is natuurlijk mooi voor bij de haard of de kachel. Berkenhout brandt traag, geeft veel warmte af, en de verbranding is ook schoon.

Houtsoorten die u beter niet kunt gebruiken zijn:

 • vuren
 • grenen
 • pallethout
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Steenwijk? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk.

Werkwijze Schoorsteenveger Steenwijk

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Steenwijk op 0521 201 618.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Steenwijk

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Steenwijk heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Steenwijk

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Steenwijk

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Steenwijk nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Steenwijk

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Steenwijk mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Steenwijk

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button