GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Steenwijk?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Steenwijk

Schoorsteenbrand Steenwijk? Een schoorsteenbrand kan veel schade veroorzaken en is ook erg schadelijk voor de gezondheid.

Om u meer inzicht te geven over een schoorsteenbrand leggen wij op deze pagina onder andere uit hoe u brand in het rookkanaal kunt herkennen. Daarbij wordt ook uitgelegd wat u moet doen als er brand ontstaat.

Denkt u risico te lopen op een schoorsteenbrand? Aarzel niet om een afspraak te maken. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Neem gerust contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618. Wij komen graag langs om een Schoorsteenbrand in Steenwijk te voorkomen.

Schoorsteenveger Steenwijk

Het is van belang uw kachel schoon te houden om op een veilige en verantwoorde manier te kunnen stoken. De kans dat een schoorsteen in de brand vliegt is een een stuk kleiner bij een goed onderhouden schoorsteen. Het is daarom belangrijk dat u het rookkanaal regelmatig laat kuisen.

Gebruikt u de kachel of haard het hele jaar? Dan raden wij u aan om de schoorsteen tweemaal per jaar te vegen. Maakt u enkel sporadisch gebruik van uw haard of kachel? Dan is het voldoende om uw schoorsteen één keer per jaar te laten kuisen.

Heeft u de schoorsteen dit jaar al laten vegen? Bel voor een afspraak met de Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een schoorsteen verkeerd is gebouwd. Hier is dan sprake van een te groot of te klein rookkanaal. Dit is gevaarlijk omdat de kans op een schoorsteenbrand hierdoor groter wordt.

Hoe dat kan? Bij een te klein rookkanaal hebben de rookgassen te weinig ruimte om doorheen te gaan. Wanneer er veel creosoot gevormd wordt kan dit ertoe leiden dat de doorgang van het rookkanaal versmald wordt. Hierdoor wordt de kans dat het creosoot in de brand vliegt steeds groter.

Een te groot rookkanaal zorgt ervoor dat de schoorsteen niet voldoende trekt. Hierdoor blijven de rookgassen hangen in het rookkanaal. Dit is niet goed want bij het afkoelen van de rookgassen wordt er een laag creosoot gevormd aan de wanden in de schoorsteen. Deze laag kan met stoken in de brand vliegen als het vlam vat.

Onze schoorsteenvegers ervaren dat kachels op stookolie of kolen een grotere kans hebben op schoorsteenbrand. Deze brandstoffen zorgen voor veer vervuiling van het rookkanaal. De verbrandingsresten van deze brandstoffen vatten daardoor eerder vlam. Het risico op het ontstaan van een schoorsteenbrand is daarentegen juist kleiner bij een haard of kachel op gas. Dit komt omdat de mate van vervuiling bij dit soort haarden of kachel een stuk minder is.

Daarnaast kan het zijn dat er een vogelnest in uw schoorsteen zit. Vogels maken hun nesten van brandbaar materiaal zoals takjes en bladeren. Dit vliegt makkelijk in de brand bij het stoken.

Wilt u uw schoorsteen laten kuisen om een schoorsteenbrand te voorkomen? Bel dan naar de Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is erg gevaarlijk. Daarom is het goed om te weten hoe u een brand kunt herkennen en wat u moet doen.

U kunt een schoorsteenbrand ten eerste herkennen aan het geluid. Dit geluid is te omschrijven als een suizend of loeiend geluid. De schoorsteen trekt zuurstof aan tijdens een brand en dit kunt u dan horen.

Daarnaast is een snelle en hevige rookontwikkeling een duidelijk signaal voor een schoorsteenbrand. De rook kan hierbij ook in uw woonkamer komen. Hierbij ruikt u ook een sterke roet- en brandgeur.

Twijfelt u of u risico loopt op een schoorsteenbrand? Aarzel dan niet om een schoorsteenveger in te schakelen!

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig vegen. Bel gerust voor een afspraak op 0521 201 618.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Bij een schoorsteenbrand moet er snel gehandeld worden. Maar wat moet u nou doen? Wij leggen het graag voor uw uit.

Om de schade zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u zo snel mogelijk 112 belt voor de brandweer. U kunt dit niet alleen.

Vervolgens dient u de schoorsteenklep dicht te doen om de toevoer van zuurstof naar de schoorsteen te sluiten.

U kunt het vuur doven met zand of zout. Dit mag zeker niet met water gedaan worden. Blussen met water zorgt voor een te snelle daling van de temperatuur. Hierdoor kan er een explosie ontstaan en daarnaast is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de haard of kachel.

Op het moment dat het vuur uit is, kunt u de ramen en deuren van uw huis open zetten ter ventilatie.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

Een goed schone schoorsteen vliegt niet in de brand. Het is daarom eigenlijk heel simpel om een schoorsteenbrand te voorkomen, namelijk de schoorsteen schoon houden.

Door jaarlijks één of twee keer schoorsteen onderhoud uit te laten voeren weet u zeker dat uw rookkanaal in goede staat is. Een schoorsteenveger kan ook beoordelen of er andere mankementen zijn in uw schoorsteen. Denk hierbij aan scheuren en lekkages.

Onderstaand hebben we een aantal tips opgesomd die de kans op brand kunnen verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen regelmatig reinigen.
 • Gebruik alleen de juiste brandstof die geschikt is voor uw haard of kachel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw schoorsteen.
 • Stook niet wanneer het windstil of mistig is.
 • Zorg altijd voor een klein laagje as in de aslade (ongeveer 3 centimeter).
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes of aanmaakhout om uw haard of kachel aan te steken.
 • Blijf altijd bij een brandende haard, laat het vuur nooit onbeheerd achter!

Wilt u ook weer een schone schoorsteen? Bel voor een afspraak met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Het komt helaas regelmatig voor dat mensen onverzekerd zijn bij een schoorsteenbrand. Hoewel schoorsteenvegen niet verplicht is, wordt de schade lang niet altijd vergoed bij een slecht onderhouden schoorsteen.

De verzekering gaat er vanuit dat u regelmatig onderhoud uit laat voeren aan uw schoorsteen om het risico op brand te verkleinen. Wanneer dit niet gebeurt, is er sprake van achterstallig onderhoud. Dit is voor de verzekering een reden om de schade niet te hoeven betalen.

Schoorsteenvegen is dus niet wettelijk verplicht, maar het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu roept al vanaf het jaar 1992 dat de schoorsteen jaarlijks minimaal één keer geveegd moet worden.

Wilt u goed verzekerd zijn van een schoorsteenbrand? Laat uw schoorsteen dan jaarlijks vegen. Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op via 0521 201 618.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Wij raden u aan om een ervaren schoorsteenveger in te schakelen wanneer u uw schoorsteen wilt laten vegen. Het is belangrijk dat het goed gebeurt om veilig gebruik te kunnen maken van uw haard of kachel.

Onze schoorsteenvegers zijn vakmannen die weten wat ze doen. Wij zorgen ervoor dat uw schoorsteen op een juiste manier gekuist wordt. Daarnaast hebben wij de ervaring om beginnende problemen op te sporen voordat er grotere schades ontstaan.

Wilt u een ervaren schoorsteenveger inschakelen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Steenwijk? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Steenwijk.

Werkwijze Schoorsteenveger Steenwijk

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Steenwijk op 0521 201 618.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Steenwijk via 0521 201 618.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Steenwijk

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Steenwijk heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Steenwijk

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Steenwijk

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Steenwijk nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Steenwijk

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Steenwijk mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Steenwijk

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button